dijous, 28 d’abril del 2016

Idees per treballar les emocions a casa i a l'escola (1)

Les emocions són una part fonamental de les persones, formen part de les nostres vides.

Per treballar el món emocional amb els nostres fills el primer pas és ser competents emocionalment nosaltres. Ser capaços de reconèixer, gestionar i expressar el què sentim, i d'aquesta manera ser model per als altres.
Treballant-nos, podrem compartir aquestes vivències amb els nostres fills o alumnes. 



Us invitem a mirar aquestes ides senzilles per parlar de les emocions a casa o a l'aula:  
  • Vocabulari emocional 

És important que a casa tinguem vocabulari per expressar el què ens passa. No limitar-nos al "estic bé" o "no estic bé", sinó anar més enllà: estic enfadada, m'entristeix, m'ha sorprès, estic contenta, estic entusiasmada, estic avorrida, em fa fàstig, estic satisfeta, em sento culpable, m'il·lusiona,...
Podem ajudar-nos de llibres com "Emocionari: digues el què sents" (Cristina Nuñez i Rafael R. Valcárcel) o "Laberint de l'ànima" (Anna Llenas) on podem trobar un bon llistat d'emocions amb la seva explicació.

  • El nostre diccionari d'emocions

 També per adquirir vocabulari emocional, podem agafar una llibreta en blanc i entre tots anar recopilant emocions que els membres de la família o els nens de la classe sentim en diferents moments.
Podem fer-ne una petita definició, intentar expressar com la vivim (sento pessigolles a la panxa, és com si tingués un núvol de pluja al cor,...) i il·lustrar-la d'alguna manera (amb fotografies, amb un dibuix, amb un collage,...).

  • Emocions al mirall

Ser conscients de que les emocions les podem expressar amb paraules però que  també les expressem amb el cos.
Juguem a expressar emocions davant del mirall: contents, enfadats, tristos,... Fixem-nos amb els detalls de com estan les celles, com posem  la boca, els ulls,... També podem fixar-nos amb la resta del cos: les espatlles, la tensió, el color de la pell,... Imitem l'emoció que representa l'altre. Intentem endevinar quina emoció està expressant.


  • Descobrim emocions als contes

Les emocions es viuen. A casa o a l'escola, de manera espontània i sense trencar el fil de la història, podem aprofitar quan expliquem un conte, llegim un llibre llibre o mirem una pel·lícula per fer-nos preguntes sobre el món emocional: Com creus que es senten els personatges davant de determinades situacions? Com ens sentiríem nosaltres si ens passés el mateix? Què t'ha fet notar que el personatge està content, enfadat, trist,...?  Aprofitar per fer notar com els personatges gestionen les emocions, quines eines fan servir,...


Espero que les idees us siguin útils :-)

dimarts, 26 d’abril del 2016

Xerrada Carles Capdevila

Avui he gaudit d'una gran xerrada: "Educar amb humor" de Carles Capdevila.
Gràcies per fer-nos riure i per fer-nos sentir.

Perquè... "Educar és divertit i és possible" 


Emoticón heart

dijous, 21 d’abril del 2016

Activitat 3r i 4t primària. Autoestima i positivisme.

Ahir vam anar a les classes de 3r i 4t de primària a fer una activitat sobre autoestima i pensament positiu, en motiu de la Setmana Cultural de l'escola. 

Vam començar per moure'ns una mica, per treure'ns la son i motivar-nos per a la participació activa. 

A continuació, els vam explicar un conte que ens va servir per reflexionar sobre el fet que depenent de la propia percepció de la vida podem fixar-nos en les coses negatives de les persones i de les coses que ens passen (ulleres de mosca) o fixar-nos en les positives (ulleres d'abella). 

Vam decidir posar-nos les ulleres d'abella i fer un llistat de coses en positiu que podíem dir dels altres:



Tenint present aquesta llista, que vam fer entre tots, vam elaborar un punt de llibre on cada alume escrivia el què li agradava dels seus companys. D'aquesta manera al final cada alumne s'emportava a casa un punt de llibre amb les coses que els companys destacaven de cadascú. 
També, en el punt de llibre, havien d'escriure una cosa que els agradava d'ells mateixos a partir d'una activitat sorpresa n què es veien reflexats en un mirall.


Amb el seu punt de llibre a la mà, van mirar-se i remirar-se la llista de coses positives que els havien escrit els companys. També van tenir un espai on van poder expressar què els havia agradat més que els diguéssin, què els havia sorprès més,...

Per acabar, vam concloure que quan portem les "ulleres d'abella" ens és més fàcil fixar-nos en les flors que la vida ens ofereix i d'aquesta manra gaudir dels bons moments. 

Per finalitzar vam personalitzar una "Caixa dels bons moments", on podem guardar objectes o fotografies que ens facin recordar bones estones que hem passat amb la família, amics,... i recuperar-los quan ens vingui de gust.


Va ser un matí molt enriquidor, ple de bons moments, rialles, positivisme, autoestima,... 

Gràcies a la classe de 3r i 4t i als seus tutors per donar-nos l'oportunitat de viure'l amb ells.

dijous, 14 d’abril del 2016

Fomentem l'autoestima

L'autoestima és el com ens veiem a nosaltres mateixos i amb quin grau el què veiem ens agrada. Com a pares tenim un paper important en la construcció de l'autoestima dels nostres fills, ja que el nen es veu a través del reflex que li retornem d'ell mateix.

Aquí us deixo algunes idees per ajudar als nostres fills a construir una autoestima sana:


Animar-los a intentar-ho de nou. No abandonar al primer entrebanc, entendre que no sempre tot surt a la primera i que dels errors també n'aprenem. Valorar el seu esforç.

Donar l'oportunitat d'escollir. No els ho donem tot fet i segons els nostres gustos, deixar-los decidir. Al principi els podem deixar escollir entre opcions que proposem nosaltres i a mesura que es van fent gran els anem donant més autonomia. És una manera de mostrar-los que confiem en ells.

Donar l'oportunitat de que ens expliquin què els fa estar contents i ser feliços. Gaudim-ne amb ells.

Proposar-los reptes a la seva altura. Donar-los l'oportunitat de fer coses i sortir-se'n. Assaborir l'èxit.

Donar les gràcies quan ens ajuden. Proposar que col·laborin en les activitats diàries d'acord al seu nivell maduratiu i agraïr-los el seu ajut. 

Reconèixer cada fill com a únic i especial.  Si tenim més d'un fill intentem que cada un d'ells es senti especial, no els comparem i dediquem-los temps en exclusiva.

Expressar el nostre benestar quan ens fan sentir bé. A vegades caiem en la roda de dir sols el negatiu, acostumem-nos a parlar en positiu, diguem quan ens fan riure, quan ens agrada un gest que han tingut, quan ens alegren una tarda,...

Mostrar el nostre afecte. Hi ha pares més o menys efusius, també hi ha nens més o menys "carinyosos", però a tots ens agraden les mostres d'afecte d'alguna manera o altra. Oferim, a cada nen, abraçades, notes secretes, salutacions especials, pessigolles,... respectant les seves particularitats.

Valorem les seves iniciatives. Deixem-nos portar quan ells proposin un joc, pensin un regal especial pels avis, vulguin cuinar una recepta inventada,...  Animem-los a que siguin creatius, que ens sorprenguin i es sorprenguin.

Escoltar quan ens parlen. La comunicació amb els nostres fills és una de les bases per a una bona relació. Escoltem de manera activa, deixant de banda les distraccions que puguin entorpir la seva expressió.

Motivar-los a expressar les seves emocions. Escoltar i respectar com es senten, donar-hi valor. Acompanyar  i donar eines de gestió emocional.

Dedicar-los temps. Mostrem que els valorem, que per nosaltres són importants. Juguem amb ells, mirem àlbums de fotos i recordem instants, ballem, conversem,...

  • Activitat pràctica: Notes d'autoestima.
És important que, com a pares, diguem als nostres fills que els estimem. Moltes vegades ens sembla que és quelcom tant obvi que no fa falta dir, però no és així. Els nostres fills necessiten escoltar i sentir que els estimem.




Proposo que de forma periòdica deixeu notes per fomentar una bona autoestima als vostres fills/es. Feu-los una sorpresa i que es trobin una nota a l'esmorzar de l'escola, a la tauleta de nit, entre la roba, a la cadira del cotxe, enmig d'un llibre, al plat del dinar,...



dimecres, 13 d’abril del 2016

Xerrada a l'Escola Josep Veciana

Dimarts vam anar a l'Escola Josep Veciana de Perafort a fer una xerrada sobre les emocions.

Us deixo l'entrada del blog de l'escola:

diumenge, 3 d’abril del 2016

Estima't

A l'hora d'educar a nens i nenes feliços, el primer pas és ser pares, mares, educadors que caminem cap a la felicitat... 

T'invito a llegir i reflexionar sobre aquestes idees i pensaments que et poden ajudar a fomentar la teva autoestima. Pots entretenir-te en cada punt, assaborir-lo i gaudir-lo.

Valorar-me. Dir què m'agrada de mi. TOTS som importants i únics.

Cuidar-me. Cos, ànima i pensament

Perdonar-me. Aprendre dels errors i no carregar amb les culpes que no em  corresponen.

Formar-me. Llegir, escoltar, conversar, contemplar,... per créixer.

Superar-me. Anar més enllà de la meva àrea de confort. 

Aceptar-me. Deixar les autocrítiques destructives. Pensar que si no m'equivoco no aprenc. Acceptar les crítiques dels altres però col·loca-les en el seu lloc. No valorar-me en funció de l'opinió dels altres. Treballar-me des de dins.

Governar-me. Tenir el control de la meva vida. Si cedeixo el control als altres el meu creixement i la meva felicitat dependrà d'ells. Si jo tinc el control la meva felicitat dependrà de mi.

Conèixe'm. Trobar espais per estar "a soles" amb mi, per descobrir-me tal com sóc, per aturar-me i sentir-me. Ser realista.

Estimar-me tal com sóc. Saber com sóc. Caminar cap a la felicitat. Somriure.

 


Pensar-me en positiu. Confiar en un mateix i en les pròpies capacitats per superar-les dificultats. Fugir de l'espiral de pensament negatiu. Optimisme. Buscar el cantó positiu de les coses

Confiar en mi. Ser conscient de les meves limitacions i de les meves capacitats per superar les dificultats.

Viu el present. Aprendre del passat, mirar el futur amb ganes però situar-me en l'ara.

Mostrar-me. Ser capaç de dir el què penso i el què sento en els moments oportuns. Dir no quan vulgui dir no i dir si quan vulgui dir si.

  • Activitat pràctica: "M'estimo tal com sóc"

Agafa una llibreta i escriu idees, pensaments, frases, moments que et facin sentir bé amb tu mateix/a.
Anota situacions difícils que visquis i la manera com les has superat. Com t'has sentit?
Enganxa algunes fotografies teves de moments importants per tu. Mira't.