dilluns, 30 de gener del 2017

Els càstigs

Com  a càstig entendríem tant els físics (pegar a la mà, cop al cul,...) com els no físics (cridar, menysprear, ridiculitzar, atemorir, aïllar, amenaçar,...)

Funcionen? A curt plaç "sí", poden aconseguir l'efecte que vol l'adult, però… NO FUNCIONEN a LLARG PLAÇ.



Recorda quan eres petit/a: et van castigar alguna vegada? Què pensaves? Què senties? Mentre escoltaves a l'adult pensaves que tenia raó de castigar-te i decidies canviar d'actitud?

Segons paraules de Jane Nelsen, a llarg termini els càstigs provoquen:
  • Rencor (els fills poden sentir que d'una banda el càstig no és just i per una altra que no poden confiar en els pares)
  • Venjança (els fills voldran guanyar la propera confrontació per reequilibrar el joc de poder)
  • Rebel·lió (la majoria dels nens no volen la submissió, així doncs, a la propera ocasió, demostraran a l'adult  que no poden obligar-los a fer el que volen).
  • Retirada: ("no em veuen", "no importa”, disminució de l'autoestima: "No valc res", "estic malament", "estic horrible", "mereixo patir"...)

Per part de l'adult, els càstigs són signes d’impotència (de manca de recursos).
Sovint són infligits per l'exasperació del moment, i, per tant, són irracionals, desproporcionats i sense relació amb el "comportament problema". Serveixen  perquè es desfogui qui imposa el càstig.
Creient que castigant mostra autoritat, es recorre al càstig precisament perquè no se'n té.

Amb la repetició, els nens es “blinden” davant el càstig i el càstig cada cop ha de ser més fort per a que "sorgeixi efecte".

Però, tinguem en compte que, “un nen amb la seva integritat ferida no deixa d’estimar als seus pares. Ell deixa d’estimar-se a si mateix” Jesper Juul

Un càstig és educar al nen/a en l'obediència, però en lloc de veure l'obediència com una virtut, hauríem de potenciar el sentit crític, l'autoestima, el fer i fer-se preguntes,...

El Dr Dreikurs, un dels precursors de la Disciplina Positiva, ens diu que "un nen que es porta malament és un nen desanimat", un nen que té una necessitat insatisfeta darrera el seu comportament... Davant del "mal comportament" d'un nen, pregunta't: Quina necessitat m’expressa?

Necessitat de moviment
Necessitat d’atenció
Necessitat de pertànyer
Necessitat de respecte
Necessitat de diferenciació
Necessitat de ser útil
Necessitat de comunicar-se
Necessitat d’autonomia
Necessitat de seguretat
Necessitat de ...


“Educar és entendre la necessitat, la raó darrere del comportament inacceptable, és tenir empatia per la causa.” Arnaud Deroo 

dilluns, 2 de gener del 2017

Estendar pel nou any

Fa pocs dies vam fer balanç del 2016, però ara ja ha començat un nou any i és temps de mirar endavant!  

Tenim 365 dies per davant, cada un d'ells ple d'oportunitats! Però les oportunitats les hem de buscar, trobar i viure. Us proposo aturar-nos un moment per elaborar un estendard personal que defineixi cap on volem anar i quins són els valors volem que ens guiïn.

En l'estendard posarem aspectes que ens inspiren i són importants per a nosaltres. Així, un cop fet, el penjarem en un lloc visible de casa nostra per tal de que al llarg de l'any ens recordi cap on volem caminar.

Una bona idea seria que cada membre de la família elaborés el seu estendard personal (als petits els podem ajudar amb exemples del què volem dir en cada apartat, ho poden fer amb dibuixos ofotos,...). Fins i tot, a més dels estendars personals, ens podem proposar fer un estendar familiar entre tots!



Què posarem en aquest estendard?

LEMA: una frase que em representa i que vull que em guii al llarg del nou any.

EMBLEMA: Una representació gràfica del què jo sóc, del què espero ser, del què em representa, del què m'agrada,... (un animal, un paisatge, el sol, una casa, un personatge,...)

VALORS: Escriure  tres valors guia pel nou any.

M'INSPIRA: Anotar les persones, idees, paraules,... que vull tenir presents aquest nou any.

ASPECTES A MILLORAR: En base als meus "punts febles", quins propòsits de millora tinc pel 2017.

PUNTS FORTS: Quines qualitats, competències, talents,... tinc  que m'ajuden a créixer.

AQUEST NOU ANY EM PROPOSO... Cap on vull caminar jo i en què vull contribuir a millorar el món (entorn pròxim i llunyà).