dissabte, 17 d’octubre del 2015

EMOCIONS: La ràbia




Primerament m'he de mirar a mi. Si estic malament no podré transmetre eines positives als meus fills.

És una emoció totalment lícita i acceptable com les altres, el què he de fer és trobar formes acceptables per canalitzar-la.

El què fem no és mai tant important com la manera com ho fem.
  • Els pensaments i sentiments negatius ens aparten de l'amor, de l'alegria i dels resultats positius. "D'on hem tret l'absurda idea de que per què un nen es porti bé, abans l'hem de fer sentir malament? Jane Nelsen"
  • Deixar de buscar culpables. Centrar-se en les solucions.

Els errors són oportunitats per aprendre.
  • Proporcionem als fills un entorn segur on puguin aprendre dels errors.
  • Com a pares ens equivocarem. Reconèixer l'error, rectificar, demanar perdó.
  • No busco la perfecció, el meu objectiu és millorar.

Posar èmfasi en el futur més que en el passat.
  • Evitar les lluites de poder (no hi ha guanyadors ni perdedors)
  • No fer "pagar els errors", sinó buscar maneres de solucionar-los i evitar-los en el futur.

El missatge principal és l'AMOR.
  • Si els nens perveceben que són importants per nosaltres, que els valorem,... Si es senten estimats, tindran una base sòlida per al seu desenvolupament potencial.
  • "Un nen que es porta malament no és un nen dolent és un nen desmotivat". L'únic que vol és que se'l tingui en compte (encara que sigui errònia la manera com voler aconseguir-ho
  • Centrem-nos en els aspectes positius.

Eliminem les lluites de poder.
  • Una lluita comporta guanyadors i perdedors. Per damunt de tot hem de preservar l'autoestima.

RECURSOS PRÀCTICS

Si com a adults som capaços de controlar la nostra ira, serem capaços de respondre millor a la ira dels nostres fills, i aquests alhora aprendran eines d'autocontrol.
Si davant d'una situació conflictiva o potencialment conflictiva, som capaços de transcendir l'aquí i l'ara, trobarem sol·lucions a llarg plaç. "Quina importancia tindrà això d'aquí tres dies, d'aquí un mes o quan siguin grans?"

Quan estic enfadat no és el millor moment per establir diàleg, corro el perill d'expressar la meva ràbia de manera perjudicial pels altres i per mi.
És bàsic aprendre a tranquilitzar-nos per donar pas al cervell racional, sols és des d'aquest punt que podrem intentar resoldre els problemes centrant-nos en les sol·lucions.

  • Espai personal" (pels adults)

Abans no arribi al moment explosiu em retiro de l'escena per tornar a la calma i sentir-me millor.
Per exemple, puc explicar als meus fills que quan necessiti calmar-me aniré a una altra habitació. Quan hi vagi puc posar un cartell a la porta de "Necessito calmar-me", quan estigui calmat surto o canvio el cartellet.
Em serà una eina útil per mi i per ells, ja que els som models i els nens aprenen del què veuen fer.
No és fugir, apartar-se sinó buscar sentir-se millor per després actuar de manera respectuosa.



  •  "Temps fora positiu" (per nens)

Es tracta de crear un espai físic a la llar on el nen pugui anar quen senti que està a punt d'expressar la ràbia de manera negativa.
Pot ser tant una habitació, com un racó de la casa, que es faran a la seva maner: poden tenir-hi paper blanc, mandalas, coixins, música, pissarra, globus, jocs, una pilota,... Poden posar-hi un nom especial per ells (racó de la calma, Stop,...).
La idea és organitzar aquest espai en un moment de calma, explicant per a què es fa i quan el pot utilitzar: "si et sents malament, si sents que t'estàs posant massa nerviós, si estàs a punt de perdre el control, si thas reaccionat de menera inapropiada,... pots anar al teu espai a divertir-te i relaxar-te".
És un espai en positiu, no un "racó de pensar", un espai per "fer fora" o "apartar" sinó per ajudar al nen a sentir-se millor de manera positiva. No és un càstig, sinó un espai per trobar la calma.

  •  Maneres acceptables de canalitzar la ràbia

Com hem dit la ràbia, de per sí, no és una emoció dolenta. L'important és trobar eines acceptables per canalitzar i expressar la ràbia:

No podem...

        Però sí que podem... 

Destrossar objectes
Escupir a una persona
Insultar
Autolesionar-nos
Pegar o causar dolor
Estripar i arrugar paper de diari
Escupir al wc
Escriure insults no personals en un paper i després cremar-lo, estripar-lo,...
Sortir a córrer
Ballar/cantar amb la música forta
Expressar els nostres sentiments plorant
Dibuixar què sentim
Xutar la pilota contra una paret

Podem fer un llistat propi de manera que aprenguem de quina manera no podem expressar la ràbia i també quines maneres positives tenim per expressar-la.

  • Recuperar la proximitat

Després d'un conflicte, d'una lluia de poder tots estem dolguts i alhora és el moment en què més necessitat d'afecte tenim.
Busquem eines que ens ajudin a recuperar els bons sentiments, expressem les nostres necessitats d'afecte: Oferim/demanem una abraçada, mostrem l'afecte amb bones paraules motivadores i de reconciliació, demanem perdó,...


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada