dimecres, 23 de novembre del 2016

Emociona't

Diàriament experimentem de 130 a 150 emocions de diferent tipus i intensitat. Podries escriure en un paper el llistat d'algunes de les emocions que has sentit avui? Quantes emocions has estat capaç d'identificar?

Des dels inicis, les emocions han jugat i juguen un paper important per a l'evolució i adaptació de l'ésser humà, serveixen de mecanisme per fer front al dia a dia.

El psicòleg Paul Ekman va estudiar a fons les emocions, i va establir 6 emocions bàsiques. Aquí unes pistes per a identificar-les i conèixer-les.


  • Por

Ens serveix per protegir-nos i actuar amb precaució davant una situació d'amenaça o perill (real o imaginari). Posa a la persona en situació de buscar recursos.

  • Sorpresa

És una reacció emocional neutra i transitòria, que acostuma a donar pas a alguna altra emoció. Apareix davant d'alguna cosa nova o  inesperada. Ens serveix per a recollir informació i orientar-nos a actuar davant una situació. Ens connecta amb l'aquí i ara, ens fa estar receptius.

  • Fàstic

Causat pel rebuig que ens produeix una situació, persona o cosa. Solem allunyar-nos del què ens el produeix. Invita al canvi.

  • Enuig

Quan les coses no surten com volem o es vulneren els nostres desigs i necessitats. Impulsa a actuar per resoldre el problema o canviar la situació. Mal expressada pot portar a la inadaptació.

  • Alegria

Sensació de seguretat i benestar quan quelcom ens resulta agradable (quan aconseguim algun desig o satisfem alguna il·lusió). Com que ens fa sentir bé intentem reproduir els pensaments o fets que ens l'han generat per tal de sentir-la de nou. La gaudim en el camí, no com a meta.

  • Tristesa

Apareix davant la pèrdua de quelcom important o davant una decepció. És important reconèixer-la i acceptar-la per a gestionar-la. La seva funció és demanar ajuda. Motiva a una nova reintegració personal.


Podem classificar les emocions en positives (contribueixen al benestar) o negatives contribueixen al malestar). Però no hi ha emocions bones ni dolentes, el què pot arribar a ser "dolent" són els efectes de certes emocions no controlades. Totes les emocions ens són útils, tenen una funció adaptativa i ens donen informació. Podran potenciar-nos o limitar-nos en funció de com les gestionem.



Què passa si s'encén el testimoni de l'oli al panell d'instruments del nostre cotxe i el tapem i no li fem cas? Doncs, que el problema persisteix, i l'estat del cotxe es deteriora. Voler evitar certes emocions és ineficaç i ens pot portar a un augment de malestar a llarg plaç. Així com a perdre l'oportunitat de conèixer-nos millor i d'entrenar-nos en l'acceptació i gestió de les emocions. En lloc de voler evitar o controlar les emocions, el què hem de fer és aprendre a gestionar-les.

També, per a fomentar el nostre benestar personal i col·lectiu, haurem de potenciar l'experiència d'emocions positives que ens ajudin a ser feliços.


ACTIVITATS

Som una generació en que el tema de les emocions estava en un segon pla. A casa, a l'escola, a la feina no es parlava de la gestió emocional. Si volem que els nostres fills gaudeixin d'una bona salut emocional, hem de començar per conèixer i gestionar les nostres pròpies emocions i ser models.

➤ A la feina, a casa, al carrer, mirant una pel·lícula,... observa com expressen les emocions els altres. Fixa't amb les paraules, gestos, expressió de la cara,...

➤ Para't i observa't. Quina emoció sents davant el paisatge que tens al davant? I escoltant la música que posen a la ràdio? I parlant amb algú?

➤ Abans d'adormir-te fes un repàs de com ha anat el dia i intenta recordar quines emocions has experimentat: A amb qui estaves? com ha expressat el teu cos cada emoció? què has sentit? què has après?... Para atenció a com has gestionat les teves emocions: n'estàs content/a? podries haver-ho fet d'una altra manera?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada