dimarts, 28 de març del 2017

Llibres: Respira


"Respira", és un llibre per ajudar als nens i no tant nens a prendre consciència de la respiració.
El llibre s'inicia quan un nen li diu a la seva mare que no pot dormir perquè "Estic nerviós i el meu cap no para de pensar"


A partir d'aquí la mare proposa al seu fill un seguit d'exercicis senzills per treballar la respiració, per connectar-se amb el cos i viure l'aquí i ara: imaginar que és un arbre que creix, respirar amb les muntanyes, el vent que desfà els núvols,...

És un llibre completament pràctic, i els exercicis que proposa no demanen ni molt temps ni material específic. Són exercicis que els nostres fills, filles i nosaltres mateixos podem fer junts o individualment en qualsevol moment i espai.

Les il·lustracions que acompanyen els exercicis ajuden a entendre millor cada proposta. Són dolces i transmeten calma.

Al final, el llibre inclou una guia de lectura de quatre pàgines amb una breu presentació i explicació de cada exercici.


                       Respira. Inês Castel-Branco. Fragmenta Editorial

dijous, 23 de març del 2017

Què és la Disciplina Positiva?

La Disciplina Positiva (DP) té el seu origen en el treball dels austríacs Alfred Adler (metge i psicoterapeuta)  i Rudolf Dreikurs (psiquiatra i educador). I és portada a la pràctica per la Doctora Jane Nelsen i Lynn Lott (EUA), autores de diversos llibres i manuals per a pares i educadors, i creadores de la Discipline Positive Association.

La DP es basa en relacions de respecte mutu i en tenir en compte tant les necessitats dels nens com les dels adults i de la situació.

Proposa una educació basada en l'equilibri entre la fermesa i l'afecte. Allunyant-se dels estils massa permissius o massa autoritaris, dota als pares o educadors de múltiples eines per tirar endavant el repte d'educar sense càstigs ni premis, i busca oferir als infants competències i habilitats necessàries per arribar a ser el què vulguin ser.

Transmet una visió positiva dels errors, tant dels nens com dels pares o educadors, com a oportunitats per aprendre.

La metodologia utilitzada ajuda als pares o educadors a entendre els motius que hi ha darrera la frustració, els crits, les lluites de poder, les rebequeries,... I promou actituds positives vers els nens basades en el respecte mutu i la col·laboració.

També els proporciona solucions eficaces a llarg plaç basades en l'educació emocional, l'empatia, la confiança, la connexió,...


Jane Nelsen, en el seu llibre "Como educar con firmeza y cariño", enumera cinc critèris a tenir en compte per a la Disciplina Positiva:

1. Ajuda a que els nens es sentin CONNECTATS. (Pertinença i significança)
2. És AMABLE i FERMA alhora. (Dignitat i respecte per un mateix, pels nens i les situacions)
3. És EFECTIVA a llarg termini.

4. Ajuda a desenvolupar HABILITATS socials, emocionals i cognitives per a la vida.

5. Invita al nen a descobrir les seves CAPACITATS. (anima a l’ús constructiu del poder personal i autonomia) 

Aquests cinc criteris serveixen de pauta a l'hora d'escollir quines eines utilitzar per a l'educació dels nostres fills i filles, optant per mètodes que ens ajudin a establir una relació d'amor, respecte i col·laboració. Sense perdre de vista la importància de la cura d'un mateix.

dilluns, 13 de març del 2017

Llibres: Contes per educar infants feliços


Segons l'autora, Begoña Ibarrola, "La finalitat del llibre que teniu a les mans és oferir pautes senzilles però sòlides que us ajudaran a veure com els vostres fills creixen feliços amb els recursos imprescindibles per fer front als moments difícils pels quals passaran les seves vides inevitablement, igual que hi han passat les nostres".

El llibre parteix d'un decàleg de valors i qualitats que l'autora considera importants per a l'educació dels fills:  

      1. Amor incondicional
      2. Fes que desenvolupin l'autoestima
      3. Potencia la seva autonomia
      4. Fes que guanyin confiança en ells mateixos
      5. Valora l'esforç i la constància
      6. Educa'ls amb honestedat i sinceritat
      7. Respecta la individualitat
      8. Posa límits i normes
      9. Aporta seguretat
     10. Educa'ls en pau i seguretat

De cada punt es fa una breu presentació, s'expliquen dos contes relacionats amb el tema i finalment es conclou amb una fitxa per a pares i mares on es donen pautes i idees d'activitats per fer amb els fills relacionades amb els contes.

És un llibre amb unes il·lustracions fantàstiques. Els protagonistes dels contes són animals, que fàcilment es guanyen la simpatia dels infants.

Es tracta d'un llibre ideal per explicar en família, a l'hora d'anar a dormir, o en qualsevol altre moment d'intimitat i relax.


"Contes per Educar infants feliços".  Begoña Ibarrola (text) i Jesús Gabán (Il·lustracions). Editorial Cruïlla. Juny de 2016.

divendres, 3 de març del 2017

12+1 idees per començar el dia amb bon peu

A les xerrades de Disciplina Positiva acostumo a preguntar a les famílies amb quins reptes es troben en el seu dia a dia amb els fills/es i un  dels que sempre surt és: el dels matins, l'hora de despertar-se, el tenir-ho tot apunt, les presses, l'arribar puntuals a l'escola...

Aquí us proposo:




  
12+1 IDEES PER COMENÇAR EL DIA AMB  BON PEU

1.    Preparar la roba i estris de l'escola/treball el dia abans.
Per tal de guanyar temps al matí deixem a punt la roba que ens posarem al dia següent i el que hàgim de dur a l'escola o a la feina.

2.    Dormir les hores suficients.
Tant pels adults com pels nens és bàsic dormir les hores necessàries per despertar-nos descansats, de bon humor, relaxats,...

3.    Despertar-te una estona abans que els teus fills.
Pots aprofitar aquesta estona per tu, per esmorzar, per fer alguna activitat física (unes postures de ioga, ballar,  fer estiraments,...) i per fer el repàs del què has programat fer aquest dia focalitzar-te en l'essencial.

4.    Eliminar les presses.
Calculem el temps que triguem a fer les diferents activitats matinals i sumem uns minuts per poder anar tranquils. Eliminem els "afanya't a...", els nostres fills tenen ritmes diferents, ells viuen el moment, les presses els bloquegen.  

5.    Despertar-se amb música.
Ente tots elaboreu una llista de cançons  alegres, divertides, positives, tranquil·les... per fer de banda sonora dels vostres matins.

6.    Fer estiraments i/o ballar.
Despertar el nostre cos poc a poc, fer estiraments suaus per "posar-lo en  marxa" deixar-se portar per la música.

7.    Somriure.
El somriure es contagia i irradia el dia de bon humor.

8.    Taula de rutines matinals.
Un dels perills dels matins és que caiguem en el cúmul d'ordres: aixeca't, vesteix-te, pentina't, esmorza, agafa la motxilla, afanya't,...
En lloc d'això podem elaborar junts una "Taula de rutines": Escrivim quines rutines fem els matins (fem estiraments, ens rentem la cara, ens vestim, preparem berenar per l'escola,...), les representem fent-nos fotos, amb dibuixos o imatges. En fem un petit mural, que podem plastificar i encerclar les coses que ja hem fet, o simplement ens serveixi per senyalar que ens falta sense necessitat de donar ordres...

9.    Coresponsabilitzar-se  de les tasques.
Fer-se l'esmorzar, preparar-se la roba, preparar el berenar per mig matí,... són tasques que, en funció de l'edat, poden anar fent els nostres fills sols. Això afavorirà la seva autonomia, la seva capacitat de decisió i els farà responsables.

10. Donar missatges positius.
Evitar els crits i les frases negatives ("cada dia igual", "sou més lents", "no arribarem mai a l'hora",...). Valorar les petites metes: "veig que ja t'has posat els mitjons tu sola", "veig que has recollit els plats de l'esmorzar, gràcies, això em facilita la feina",...

11. Cooperació i/o individualització.
En cas de tenir més d'un fill/a evitem la competició ("a veure qui es vesteix primer",...) o les comparacions ("mira, el teu germà ja està esmorzant i tu encara no t'has vestit",...). Podem proposar activitats conjuntes o que cada u gaudeixi del seu despertar particular.

12. Deixar notes positives.
Al coixí, al mirall del lavabo, a la taula de l'esmorzar,... Sorprenem-nos els uns als altres amb missatges o dibuixos que encoratgin, que ajudin a forjar una bona autoestima: "Avui serà un dia ple de somriures", "T'estimo tal com ets", "Passa-t'ho genial!",...

13. Recordatoris lastminute.
Podem penjat un petita pissarra o cartellera prop de la porta de sortida on anotar aquelles coses que no podem oblidar per aquell dia (el justificant per l'excursió, els patins per l'extraescolar, els rotlles de paper de wc per la manualitat de l'escola, el material per la presentació de la feina,...)