dijous, 14 d’abril del 2016

Fomentem l'autoestima

L'autoestima és el com ens veiem a nosaltres mateixos i amb quin grau el què veiem ens agrada. Com a pares tenim un paper important en la construcció de l'autoestima dels nostres fills, ja que el nen es veu a través del reflex que li retornem d'ell mateix.

Aquí us deixo algunes idees per ajudar als nostres fills a construir una autoestima sana:


Animar-los a intentar-ho de nou. No abandonar al primer entrebanc, entendre que no sempre tot surt a la primera i que dels errors també n'aprenem. Valorar el seu esforç.

Donar l'oportunitat d'escollir. No els ho donem tot fet i segons els nostres gustos, deixar-los decidir. Al principi els podem deixar escollir entre opcions que proposem nosaltres i a mesura que es van fent gran els anem donant més autonomia. És una manera de mostrar-los que confiem en ells.

Donar l'oportunitat de que ens expliquin què els fa estar contents i ser feliços. Gaudim-ne amb ells.

Proposar-los reptes a la seva altura. Donar-los l'oportunitat de fer coses i sortir-se'n. Assaborir l'èxit.

Donar les gràcies quan ens ajuden. Proposar que col·laborin en les activitats diàries d'acord al seu nivell maduratiu i agraïr-los el seu ajut. 

Reconèixer cada fill com a únic i especial.  Si tenim més d'un fill intentem que cada un d'ells es senti especial, no els comparem i dediquem-los temps en exclusiva.

Expressar el nostre benestar quan ens fan sentir bé. A vegades caiem en la roda de dir sols el negatiu, acostumem-nos a parlar en positiu, diguem quan ens fan riure, quan ens agrada un gest que han tingut, quan ens alegren una tarda,...

Mostrar el nostre afecte. Hi ha pares més o menys efusius, també hi ha nens més o menys "carinyosos", però a tots ens agraden les mostres d'afecte d'alguna manera o altra. Oferim, a cada nen, abraçades, notes secretes, salutacions especials, pessigolles,... respectant les seves particularitats.

Valorem les seves iniciatives. Deixem-nos portar quan ells proposin un joc, pensin un regal especial pels avis, vulguin cuinar una recepta inventada,...  Animem-los a que siguin creatius, que ens sorprenguin i es sorprenguin.

Escoltar quan ens parlen. La comunicació amb els nostres fills és una de les bases per a una bona relació. Escoltem de manera activa, deixant de banda les distraccions que puguin entorpir la seva expressió.

Motivar-los a expressar les seves emocions. Escoltar i respectar com es senten, donar-hi valor. Acompanyar  i donar eines de gestió emocional.

Dedicar-los temps. Mostrem que els valorem, que per nosaltres són importants. Juguem amb ells, mirem àlbums de fotos i recordem instants, ballem, conversem,...

  • Activitat pràctica: Notes d'autoestima.
És important que, com a pares, diguem als nostres fills que els estimem. Moltes vegades ens sembla que és quelcom tant obvi que no fa falta dir, però no és així. Els nostres fills necessiten escoltar i sentir que els estimem.




Proposo que de forma periòdica deixeu notes per fomentar una bona autoestima als vostres fills/es. Feu-los una sorpresa i que es trobin una nota a l'esmorzar de l'escola, a la tauleta de nit, entre la roba, a la cadira del cotxe, enmig d'un llibre, al plat del dinar,...



1 comentari:

  1. Aquesta entrada em sembla que té unes recomanacions molt pràctiques i penso que només que en posem en pràctic alguns exemples millorarem molt la relació amb els nostres fills/es.

    ResponElimina